KOŁO KULINARNE

W TYM ROKU SZKOLNYM WSZYSTKIE CHĘTNE DZIECI Z KLAS III BĘDĄ MOGŁY BRAĆ UDZIAŁ W ZAJĘCIACH KÓŁKA KULINARNEGO.
Nigiri, sashimi, tempura, gunkan

Głównym celem kółka jest
 zorganizowanie czasu wolnego wychowanków oraz zainteresowanie ich kulinariami jako umiejętności pożytecznej wykorzystywanej w życiu codziennym; jak również jako formy spędzania czasu wolnego mogącej rozwinąć się w interesujące hobby.
Zapraszam
IWONA KWIATKOWSKA 

PIERWSZE NASZE ZAJĘCIA BYŁY POŚWIĘCONE NASZYM UPODOBANIOM KULINARNYM.
Każdy z nas na kartce mógł wypisać nazwę swojej ulubionej zupy, drugiego dania, deseru, ciasta, owocu i warzywa. Okazało się, że mamy niektóre wspólne ulubione potrawy.
Zanim zaczniemy pitrasić w kuchni musimy pokazać, że wiemy jak powinien wyglądać prawdziwy kucharz, dlatego ogłosiliśmy konkurs na strój kuchenny. Kolejne osoby będą prezentować swoje stroje na kolejnych zajęciach, ciekawe co to będzie?
Tort z bitą śmietaną, czekoladą i truskawkami

Danie z kurczakiem, ogórek, musztardaWYCIECZKA DO PIEKARNI
DZIŚ WYBRALIŚMY SIĘ DO PIEKARNI. 
MIŁO BYŁO WĘDROWAĆ PRZEZ JESIENNY PARK I LAS.

POZNALIŚMY TAM PANIĄ ELĘ I PIEKARZY I MOGLIŚMY PODGLĄDAĆ ICH PRACĘ.
NAJFAJNIEJSZE JEDNAK BYŁO TO, ŻE SAMI MOGLIŚMY  PRZYGOTOWAĆ SWOJA BYŁECZKĘ, KTÓRĄ PO UPIECZENIU, ZE SMAKIEM ZJEDLIŚMY.
PYCHAAA!                                            Bochenek, kromki chleba, zboże, mleko, jajka


 NASZ PIERWSZY POKAZ MODY
DZIŚ ODBYŁ SIĘ PIERWSZY POKAZ MODY KUCHENNEJ. POKAZ PRZEPROWADZIŁA ZUZIA MADURSKA. BYŁY MODELKI : IZA I  ORAZ MODEL KUBA. WSZYSTKO ŚLEDZILI I DOKUMENTOWALI PAPARAZZI.

KUCHARZ WIGILIJNY
KUCHARZ RÓŻOWY
KUCHARZ CHIŃSKI

BRAWO!!!
 Póżniej każdy samodzielnie stworzył swoja lalkę kukurydziankę.
Wyszły bardzo ładne!Kolby kukurydzy



 
OWOCE TO WITAMINY 
28.10.2012
Owoce to skarbnica witamin dlatego powinniśmy ich jeść jak najwięcej, by zadbać o swoje zdrowie, dlatego postanowiliśmy zrobić sałatkę owocową. To bardzo proste.
POTRZEBUJEMY:
Kiwi, jabłka, truskawki, winogronaTruskawki, kiwi, cytryny, pomarańczeMorele w zalewie, słoikiMix - jabłko, cytryna, pomarańcza
-owoce świeże /jabłka, gruszki, śliwki, banany, mandarynki, pomarańcze, kiwi, granaty, brzoskwinie, orzechy, rodzynki,... lub z kompotu, z puszki:
-nożyk, deseczkę, ściereczkę.
PRZYGOTOWANIE:
- owoce świeże myjemy, jeśli potrzeba to obieramy ze skórki,
- owoce z kompotu, czy z puszki odsączamy z soku, wszystko kroimy w niezbyt mała kostkę i wrzucamy do miski,
- delikatnie mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO


W dzisiejszym pokazie mody wzięli udział:
HUBERT MIESZAŁA - kuchnia amerykańska
ZUZIA MADURSKA - lodziarz z lodziarni włsokiej
NATALIA KLIMEK - kuchnia tradycyjna
WERONIKA GÓRA - kucharz rybny
MARCELINA PANASIEWICZ - kucharz dla psów. 
BRAWA DLA WSZYSTKICH!!!

16Y.11.12 - DZIŚ PRZYGOTOWYWALIŚMY ZIEMNIACZANE STWORKI NA KONKURS.




 ABY BYĆ ZDROWYM TRZEBA JEŚĆ DUŻO OWOCÓW POD RÓŻNYMI POSTACIAMI.
MY PRZYGOTOWALIŚMY SMACZNE KOKTAJLE OWOCOWE Z KEFIRU I OWOCOWEGO PRZECIERU - PYYYCHA!

 A TERAZ MYCIE KUBECZKÓW:

 PRZED ŚWIĘTAMI bOŻEGO NARODZENIA ZAJĘLIŚMY SIĘ WYPIEKIEM KRUCHYCH CIASTECZEK, KTÓRE PÓŹNIEJ PIĘKNIE OZDOBILIŚMY.




WYPRÓBOWALIŚMY RÓWNIEŻ PRZEPIS Z GAZETKI SZKOLNEJ NA RYŻOWE SZYSZKI. UDAŁY SIĘ NAM I BYŁY BARDZO SMACZNE.

PO FERIACH ZAJĘLIŚMY SIĘ PRZYGOTOWANIAMI URODZINOWYMI.
UCZYLIŚMY SIĘ SKŁADAĆ SERWETKI NA SZTUĆCE I PRZYGOTOWYWAĆ MAŁE BUKIECIKI Z SERWETEK.
TERAZ UCZYMY SIĘ ROBIĆ DESERY - KOKTAJL BANANOWY Z BANANÓW I MLEKA ORAZ ŁATWE DO PRZYGOTOWANIA KISIELE - GORĄCE KUBKI. JEDYNY WARUNEK ABY SIĘ UDAŁY, TO DOKŁADNE PRZECZYTANIE INSTRUKCJI I WYKONANIE WSZYSTKICH KROKÓW PO KOLEI.


OSTATNIE ZADANIE - TORT URODZINOWY!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz